Stillat bakabstinensen lite idag :)
Mindra fyller 6 år ganska snart...och jag har inte bakat på ett tag, och därför har jag varit såå sugen på att få pyssla i köket.
Vi har varit en pysslig familj idag ;). Jag har bakat och Danne gjorde middagen. Han gjorde sina renköttbullar.
Han gör faktiskt de absolut godaste köttbullar jag ätit. Han lagar inte middag ofta...men när han väl gör det så brukar det bli kanon :D.
Jag har gjort Kolakakor, min mormors syltkakor...som även denna gång orsakade en massa trubbel och gorm i köket. Degsmulor överallt och modifiering av receptet varenda gång, för att alls kunna spritsa dem.
Hur gör mormor när hon får ut den förbannade degen ur spritsen? Det är en gåta varenda gång jag ska göra dem ;).
Till sist fick det bli Sega chokladmaränger
Var noga med värmen under vispningen, annars flyter marängerna ut vid gräddning.
Jag gjorde dem i varmluftsugn på 100°.
6 äggvitor
4 dl socker
0,5 msk pressad citron
0,5 dl Ohoy chokladsås
1. Sätt ugnen på 100° (varmluftsugn), 125°(vanlig ugn). Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en väl rengjord bunke. Ställ bunken i sjudande vattenbad.
2. Vispa smeten kraftigt, gärna med elvisp, till 60°. Ta bunken från värmen och fortsätt att vispa till en blank marängsmet. Jag vispar tills marängen är sval.
3. Ringla chokladsåsen över marängsmeten, rör försiktigt runt ett par varv med en slickepott och skeda upp stora maränger (eller spritsa) på en plåt med bakplåtspapper. Använd stora skedar eller slevar.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 50 min.
5. Slå av ugnen och låt marängerna stå i ugnen ytterligare ca 1 timme, tills marängerna är torra och lätta. Låt kallna på galler.
2. Vispa smeten kraftigt, gärna med elvisp, till 60°. Ta bunken från värmen och fortsätt att vispa till en blank marängsmet. Jag vispar tills marängen är sval.
3. Ringla chokladsåsen över marängsmeten, rör försiktigt runt ett par varv med en slickepott och skeda upp stora maränger (eller spritsa) på en plåt med bakplåtspapper. Använd stora skedar eller slevar.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 50 min.
5. Slå av ugnen och låt marängerna stå i ugnen ytterligare ca 1 timme, tills marängerna är torra och lätta. Låt kallna på galler.




