camillasmatochhem.blogg.se

God mat...bakverk, vårt hem och livet i stort och smått :).

Stillat bakabstinensen lite idag :)

Publicerad 2013-01-25 20:38:42 i

Mindra fyller 6 år ganska snart...och jag har inte bakat på ett tag, och därför har jag varit såå sugen på att få pyssla i köket.
 
Vi har varit en pysslig familj idag ;). Jag har bakat och Danne gjorde middagen. Han gjorde sina renköttbullar.
Han gör faktiskt de absolut godaste köttbullar jag ätit. Han lagar inte middag ofta...men när han väl gör det så brukar det bli kanon :D.
 
Jag har gjort Kolakakor, min mormors syltkakor...som även denna gång orsakade en massa trubbel och gorm i köket. Degsmulor överallt och modifiering av receptet varenda gång, för att alls kunna spritsa dem.
Hur gör mormor när hon får ut den förbannade degen ur spritsen? Det är en gåta varenda gång jag ska göra dem ;).
 
Till sist fick det bli Sega chokladmaränger
 
Var noga med värmen under vispningen, annars flyter marängerna ut vid gräddning.
Jag gjorde dem i varmluftsugn på 100°.
 
6 äggvitor
4 dl socker
0,5 msk pressad citron
0,5 dl Ohoy chokladsås
 
1.  Sätt ugnen på 100° (varmluftsugn), 125°(vanlig ugn). Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en väl rengjord bunke. Ställ bunken i sjudande vattenbad.
2. Vispa smeten kraftigt, gärna med elvisp, till 60°. Ta bunken från värmen och fortsätt att vispa till en blank marängsmet. Jag vispar tills marängen är sval.
3. Ringla chokladsåsen över marängsmeten, rör försiktigt runt ett par varv med en slickepott och skeda upp stora maränger (eller spritsa) på en plåt med bakplåtspapper. Använd stora skedar eller slevar.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 50 min.
5. Slå av ugnen och låt marängerna stå i ugnen ytterligare ca 1 timme, tills marängerna är torra och lätta. Låt kallna på galler.
 

Nyttigare Sushi, helt utan socker!

Publicerad 2013-01-05 11:10:00 i Mat

Jag brukar göra Sushi då och då. Idag gjorde jag bara riskuddar med lax. Vanligtvis gör jag alltid även sushirullar med sjögräs. Men då blir det lätt att man vill överäta för att äta många bitar av allt ;).
 
Jag har faktiskt aldrig gjort sushiriset utan socker och vinäger tidigare. Men idag ville jag testa det för att hålla ner på kolhydraterna eftersom riset innehåller nog mycket av den varan. Det gick hur bra som helst, även om jag fick knåda riset lite mer för att få det att klibba ihop sig.
 
Billigt att göra egen Sushi är det också. Bara sushiris, gravad lax och Wasabipaste har jag använt mig av.
 
Gott!

Nyttig middag idag ;)

Publicerad 2013-01-02 16:26:00 i Mat

Även om det kanske ser ut som att jag mest lagar och bakar onyttigt så lagar jag faktiskt mest nyttig mat på veckorna :).
 
Nu efter jul och nyår så vill vi som så många andra tänka mer på vad vi äter. Det kommer därför bli mindre onyttiga godsaker ett tag, även om sånt kan förekomma ibland det med ;).
 
Dagens middag fick bli wokad kyckling med paprika, purjolök, cashewnötter och basmatiris. Gott tyckte hela familjen!
 
Jag är ingen hejare på att lägga upp mat på ett snyggt sätt...Jag är mer en "Per Morberg"-typ som gillar att ställa fram maten på bordet eller att slafsa upp det lite hur som haver. Men jag ska öva...hihi.
Lägg (inte) märke till den snygga soya-klutt jag lyckats få på det vita riset.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela